Leeni Peltonen, Leena Väisälä
Virtaa vaihdevuosiin, Otava 2020
Saatavana myös äänikirjana ja e-kirjana
2019 keväällä toimittaja Leeni Peltonen otti minuun yhteyttä, koska hän oli saanut kustannusyhtiö Otavalta toimeksiannon kirjoittaa vaihdevuosista ja niiden hoidosta kansantajuisen, suurelle yleisölle tarkoitetun kirjan ja tarvitsi siihen lääketieteen asiantuntijan mukaan. Otavalle pyyntö oli tullut Prismakaupoista, koska niiden asiakkaat olivat kirjaa kyselleet ja toivoneet.
Innostuin heti projektista, koska olin jo vuotta aiemmin suunnitellut samantyyppistä kirjaa. Tuolloin vain elämä oli niin kiireistä, että projekti oli jäänyt. Esikuvana minulla oli kirjaa kirjoittaessa amerikkalaisen kollega Tara Allmenin Menopause Confidental, jossa kirjoittaja jakaa myös oman elämänsä kokemuksia tieteeseen perustuvan tiedon ja ohjeiden lisäksi. Minua motivoi erityisesti se, että omalla vastaanotollani olin nähnyt paljon vaihdevuosioireista kärsiviä naisia. Suurella osalla oli varsin vähän tietoa vaihdevuosioireista, niiden vaikutuksesta ja niihin tehoavasta hoidosta. Lisäksi hormonihoidon käyttöön liittyy usein paljon pelkoja, vaikka tutkimustieto ei näitä tuekaan. Monet potilaat olivat sinnitelleet pitkään vaikeidenkin oireitten kanssa ennen kuin tulivat hakemaan apua.
Lähdimme kokeneen toimittaja Peltosen kanssa innolla suunnittelemaan kirjaa. Päätimme haastatella kirjaan naisia, joilla olisi omakohtaista kokemusta vaihdevuosista saadaksemme mukaan oikeiden ihmisten tarinoita ja ääntä. Saimmekin runsaasti haastateltavia mukaan sekä omista tuttavapiireistämme että työni kautta. Kaiken kaikkiaan kirjaan on haastateltu 33 40-70-vuotiasta naista. Suurimman osan haastatteluista teki toimittaja Peltonen. Pyrimme saamaan haastateltavaksi mahdollisimman monipuolisen joukon naisia, joilla suurella osalla oli kokemusta erilaisista vaihdevuosiin liittyvistä oireista, mutta mukana oli myös naisia, joilla ei juurikaan oireita ollut esiintynyt.
Halusimme kirjoittaa myös muista keski-ikäisen naisen elämänlaatua parantavista asioista, kuten ruokavaliosta, liikunnasta, hyvästä unesta ja seksistä. Vaikka näillä ei varsinaisia vaihdevuosioireita hoidetakaan, vaikuttavat ne hyvin paljon jaksamiseen ja elämänlaatuun, ja hyvillä elämäntavoilla voi hidastaa estrogeenin puutteesta ja vanhenemisesta johtuvia muutoksia. Lisäksi kirjassa on kappale siitä, mitä gynekologin vastaanotolla tapahtuu. Usein vaihdevuodet ajatellaan vanhuuden merkkinä, vaikka suomalainen nainen elää keskimäärin 30 vuotta vielä menopaussin jälkeen. Tätä ajatusta halusimme kritisoida, ja kertoa, kuinka nainen voi kukoistaa myös vaihdevuosissa ja niiden jälkeen.
Vaihdevuosien hormonihoidon mahdollisuudet sekä esivaihdevuosissa että vaihdevuosissa on käsitelty kirjassa seikkaperäisesti. Itse ajattelen, että tämä osio sopisi hyvin myös yleislääkäreille hormonihoidon kertaukseksi. Mukana on myös pienemmät kappaleet vaihtoehtoisista hoidoista, koska näitä potilaat kuitenkin usein kokeilevat. Seksologina halusin mukaan laajan seksuaalisuutta käsittelevän osion apuvälineineen. Haluan räjäyttää myytin siitä, että seksi loppuisi vaihdevuosiin. Toki aktiivisen seksielämän voi lopettaa minkä ikäisenä tahansa, mutta menopaussi ei ole tässä suhteessa mitenkään käännekohta.
Lopussa jaoimme vielä toimittaja Peltosen kanssa omat vaihdevuositarinamme, saadaksemme mukaan hiukan henkilökohtaista tyyliä, kuten nykyään on tapana. Kirjan on lukenut läpi ja kommentoinut 2 arvostamaani gynekologikollegaa: Riina Katainen ja Tuuli Soini. Toivon, että kirja saisi paljon lukijoita jo 40-50 –vuotiaiden naisten keskuudessa. Olisi hyvä tietää aiheesta jotakin jo ennen varsinaisia vaihdevuosioireita. Näin olisi sitten helpompaa hakeutua hoitoon, ja säästyttäisiin turhalta kärsimykseltä. Työstimme kirjaa runsaan vuoden, ja itselleni oli antoisaa perehtyä uusimpaan vaihdevuositutkimukseen ja välillä tehdä kirjoitustyötä ja pitää pientä sapattivapaata kliinisestä työstä.
Leena Väisälä
Lääketieteen lisensiaatti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi